Luontoon!

Höytiän metsissä vilistelee runsas eläimistö ja esimerkiksi ilveksiä ja karhuja on nähty useita. Kylällä on ollut myös hurja metso, jonka uljas lento päätyi erään kesä-asunnon ikkunasta sisään. Vanhat rakennukset kertovat ajasta ennen kännykkää ja kotisivuja. Myös monessa kauniissa pihapiirissä näkyy nykyhöytiäläisten ahkerien käsien jälki.

Höytiän luonto on monipuolista ja korkeuserot suuria, kylän korkein paikka on Riihimäki. Komeat maisemat avautuvat myös Höytiänmäeltä. Sivulan mylly Muuraismäentien varrella oli yksi kyläyhdistyksen ensimmäisistä kunnostuskohteista. Myös kyläkeskus istutuksineen ja grillikatoksineen on pysähtymisen arvoinen paikka.

Konttivuoren luontopolku on kyläyhdistyksen ylläpitämä kohtuullisen helppokulkuinen jylhien kallioiden keskellä kulkeva luontopolku. Polun loppupäässä on laavu, jossa voi paistaa makkaraa ja vaikka yöpyä. Luontopolku sivuaa Konttivuoren luonnonsuojelualuetta, jonka maanomistaja Eero Vääräsmäki esitti aikoinaan rauhoitettavaksi (kuva Asta Huutonen).

Konttivuoren luontopolun lähtöpaikka löytyy noin kilometrin päästä Höytiän keskustasta Muuraismäentien suuntaan Hanhikankaantien risteyksestä (osoite navigaattoriin: Hanhikankaantie 1, Uurainen), jossa on polun infotaulun ja kartan lisäksi myös pysäköintitilaa. Itse polku alkaa tien toiselta puolelta.

Talkoovuoren-Miehinkäisen luontopolku sijaitsee Uuraisten ja Kotaperän rajalla. Luontopolku koostuu kahdesta reittivaihtoehdosta. Molemmat polut ovat noin 1,5 km pitkiä ja ne voi helposti kiertää yhdellä kertaa. Talkoovuorten polku kulkee monipuolisessa metsämaisemassa ja laskeutuu vaikuttavaan jyrkänteiden reunustamaan rotkovajoamaan. Miehinkäisen polku on helppokulkuisempi suo- ja lampimaisemissa kulkeva polku. Polun varressa on Miehinkäisen lintutorni, josta voi katsella lammella pesiviä ja viivähtäviä lintuja. Kettukin viihtyy Miehinkäisellä (kuva Eetu Salmi).

Talkoovuoren-Miehinkäisen luontopolun parkkipaikan tienhaara löytyy noin kuuden kilometrin päästä Höytiän keskustasta osoitteesta Kaijantie 562, Uurainen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: