Höytiästä

Höytiä sijaitsee Uuraisten Petäjäveden puoleisella laidalla, kyläkeskuksen koordinaatit ovat 25.374532 – 62.424986. Höytiää kartalla voit tarkastella Uuraisten kunnan karttapalvelusta.

Jyväskylään on matkaa 35 kilometriä, Äänekoskelle 36, Saarijärvelle 37, Keuruulle 50 ja Tikkakosken lentoasemalle 26 kilometriä.

Höytiä valittiin Keski-Suomen vuoden kyläksi vuonna 1998. Perusteluina olivat vilkas talkootoiminta, yhteen hiileen puhaltamisen meininki ja ison kesäisen kylätapahtuman, Höytiänpäivän järjestäminen lähes vuosittain.

Höytiällä asuu vakituisesti nelisensataa asukasta, kesäisin kun mökkiläiset saapuvat, luku on paljon suurempi. Kylän keskustassa ei ole järviä, mutta laitamilta kylä rajoittuu Kyynämöiseen, Tehloon, Muikkulampeen ja Kaijanjärveen. Kylällä on myös rauhaisia metsälampia.

Kyläkeskuksessa, neljän tien risteyksessä sijaitsevat kyläkoulu, talkoovoimin kunnostettu kyläpuisto, jossa linja-auton kääntöpaikan keskellä yhteisessä käytössä oleva grillikota, valaistu latu, jääkiekkokaukalo, urheilukenttä ja sekä seikkailu- ja elämysrata.

Höytiän koulussa opiskelevat luokat 1-4 ja se on todettu sisäilmaltaan erittäin puhtaaksi. Koululle saatiin vuonna 2015 pitkään odotettu liikuntasali, josta vuokrataan myös perhevuoroja. Myös kyläyhdistyksellä on oma liikuntailtansa.

TAPAHTUMIA

Höytiänpäivä on kesäinen tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi. Höytiänpäivä kokoaa väkeä lähiseudulta ja kauempaakin kyläkeskukseen. Ohjelmassa on ollut huutokauppa, tunnettu esiintyjä, valtakunnantason poliitikkopuhuja, kunnon kotiruokaa ja muita herkkuja, paikallisia torimyyjiä ym. Ensimmäinen Höytiänpäivä järjestettiin vuonna 1993.

Syksyn pimeyttä ja hiljaisuutta kunnioittava Mustan Kuun Yö järjestettiin aiemmin Liisanlammella ja sen jälkeen perinnettä on jatkettu kyläkeskuksessa.
Joulun alla valot syttyvät kyläkeskukseen puuron ja piirileikkien voimalla. Kevättäkin on tervehditty joinakin vuosina pääsiäiskokolla.

Lisäksi järjestetään tarpeen tullen peräkonttikirppiksiä ja kaikille avoimia talkoita.

Merkittävä tapahtuma aiemmin oli myös Neste Oil Rally useamman vuoden ajan. Mökkiperän erikoiskoe ajettiin Höytiän teillä ja Kaijantiellä ajettu Höytiä-niminen pikataivalkin rallin historiasta löytyy. Toistaiseksi näyttää että rallia ajetaan muissa maisemissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: